5 Training de 16 saptamani pentru asistentii medicali in Debrecen, Ungaria .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Training de 16 saptamani pentru asistentii medicali in Debrecen, Ungaria

Training de 16 saptamani pentru asistentii medicali in Debrecen, Ungaria

19 Martie 2012 16:29
REPERE DIN STIRE
  • Domenii de asistenta medicala: ATI, Chirurgie, Obstetrica-ginecologie
  • Nivelul unitatii sanitare din Debrecen, unul foarte ridicat
  • Mobilitate Leondardo da Vinci pentru asistentii medicali fara loc de munca
Training de 16 saptamani pentru asistentii medicali in Debrecen, Ungaria
FOTO: PaginaMedicala.ro

Tinerii licentiati in asistenta medicala si absolventii scolilor postliceale sanitare, care nu au un loc de munca in prezent, pot beneficia de o mobilitate Leondardo da Vinci prin intermediul unui proiect aflat la prima editie.

Proiectul, intitulat  "Pregatire vocationala pentru asistenti medicali in Debrecen", a oferit deja posibilitatea unui numar de 10 asistenti medicali sa isi desfasoare activitatea la Centrul Universitar de Medicina si Sanatate din Debrecen.

"Proiectul consta in doua etape. Zece persoane sunt deja acolo, se vor intoarce in tara la sfarsitul lunii aprilie. In cea de-a doua etapa, alti 12 asistenti medicali sau infirmieri au posibilitatea de a participa la programul de formare", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Szabo Karoly, managerul de proiect si reprezentantul Asociatiei pentru Tinerii si Studentii din Partium.

Domenii de asistenta medicala: ATI, Chirurgie, Obstetrica-ginecologie

Potrivit acestuia, scopul proiectului este acela de a oferi participantilor un exercitiu practic de 16 saptamani, timp in care vor invata metode noi aplicate in sistemul sanitar ungar.

"Cei selectati lucreaza pentru a dobandi mai multa experienta, nu sunt platiti de unitatea sanitara unde isi desfasoara activitatea. Insa, prin intermediul proiectului, primesc lunar bani de buzunar - o suma fixa de 150 de euro. Totodata, costurile ce tin de cazare, mese si transport sunt asigurate din bugetul proiectului", a continuat Szabo Karoly.

In ceea ce priveste programul asistentilor medicali romani, acestia lucreaza intre 6 si 10 ore pe zi.

"Lucreaza dimineata, la pranz, seara sau chiar noaptea, in functie de tura in care sunt. Depinde foarte mult si ce doresc ei. Spre exemplu, pot opta pentru cele trei domenii de asistent medical pe care le punem la dispozitie: ATI, Chirurgie si Obstetrica-ginecologie, insa daca ei constata ca nu le place obstetrica, se pot redirectiona spre oricare dintre celelalte doua domenii", sustine managerul de proiect.

Nivelul unitatii sanitare din Debrecen, unul foarte ridicat

Organizatorii din Romania pastreaza saptamanal legatura cu cei din Ungaria. Asistentii medicali care au plecat in prima tura s-au acomodat mai greu in primele doua saptamani, explica Szabo Karoli.

"Le-a fost mai dificil la inceput, pana s-au obisnuit cu stilul de acolo, cu medicii si cu asistentii medicali cu care colaboreaza. Nivelul unitatii sanitare din Debrecen este unul foarte ridicat. Vorbim de o institutie cu 4.000 de angajati", a completat reprezentantul Asociatiei pentru Tinerii si Studentii din Partium.

Exista posibilitatea ca dupa cele 16 saptamani de formare, asistentii medicali sa ramana acolo? Da, exista. "Depinde de gradul lor de pregatire si de mentalitatea lor. Scopul nostru este ca tinerii angrenati in proiect sa isi gaseasca un loc de munca, fie in Romania, fie in Ungaria", a conchis Szabo Karoly.

Experientele, recunoscute prin Europass Mobility

Experientele acumulate vor fi de nivel international, recunoscute prin emiterea unui document Europass Mobility, cunoscut si acreditat in UE si in afara spatiului european.

Cerinte:
- cunoasterea obligatorie a limbii maghiare si engleze la nivel conversational
- candidatii sa fie absolventi ai specializarii de asistenta medicala (facultate, studii postliceale sau alte forme de invatamant de lunga durata).
-odata selectati, respectarea stricta a prevederilor contractuale.

Cei interesati sunt nevoiti sa completeze un CV si formularul de candidatura. Data limita pentru trimiterea aplicatiilor este 8 aprilie 2012.

Proiectul este demarat de Asociatia pentru Tinerii si Studentii din Partium din Romania, partenerul maghiar fiind Asociatia pentru Civili si Studenti din Hajdusag.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
2511 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs