Home Stiri medicale UPDATE: Veniturile medicilor pentru 2011, calculate dupa normele metodologice

UPDATE: Veniturile medicilor pentru 2011, calculate dupa normele metodologice

25 Ianuarie 2011 11:28
REPERE DIN STIRE
  • Angajatilor din sectorul sanitar li se vor plati orele lucrate sambata si duminica
  • Salariul brut al unui manager de spital: 5.897 de lei
  • Salariul brut al unui medic primar: 2.808 lei
  • Salariul brut al unui asistent medical principal: 1.594 de lei
UPDATE: Veniturile medicilor pentru 2011, calculate dupa normele metodologice

Normele metodologice de aplicare a Legii Salarizarii au fost publicate in Monitorul Oficial fara ca reprezentantii sindicatelor sa faca propuneri. Unii reprezentanti ai cadrelor medicale din spitale au ramas uimiti cand au aflat de faptul ca normele metodologice de aplicare a Legii Salarizarii au aparut. "Discutiile legate de Legea Salarizarii au fost amanate din cate stiu. Toate capitolele legate de legea salarizarii au fost amanate. In momentul in care eram la minister la intalniri si se ajungea la capitolul salarizare, preferam sa depasim acest subiect. Deocamdata suntem la faza de discutii pe contractul cadru", a afirmat pentru PaginaMedicala.ro, Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr.Ioan Cantacuzino".

Conform normelor de aplicare a Legii de Salarizare pe anul 2011, angajatilor din sectorul sanitar li se vor plati orele lucrate sambata si duminica. Practic, suma adaugata la salariul fiecarui cadru medical care va fi la serviciu in zilele de sambata sau duminica se va calcula in functie de anul 2009.

"Pentru acest supliment salarial, se va lua in calcul suma platita in anul 2009 pentru sambetele si duminicile lucrate, suma care va fi miscorata cu 25% si apoi marita cu 15%. Plata se face pe orele lucrate", a explicat pentru PaginaMedicala.ro, Adrian Barea, vicepresedintele Federatiei Sanitas.

Aceasta noua prevedere inclusa in normele metodologice ale Legii Salarizarii ii multumeste pe sindicalisti. "Plata orelor lucrate sambata si duminica rezolva o parte dintre problemele in ceea ce priveste veniturile si drepturile cadrelor medicale din spitale", a afirmat  si Viorel Rotila, presedintele Federatiei "Solidaritatea Sanitara".

Salariul brut al unui medic primar: 2.808 lei

Potrivit legii, personalul platit din fonduri publice se reincadreaza, corespunzator transelor de vechime in munca din luna decembrie 2010, pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale detinute, stabilindu-se clasa de salarizare. Pentru toti angajatii se va aplica majorarea salariala de 15%.

Asadar, pentru functia de medic primar, gradatia 5, in 2011 reincadrarea se va face pe aceeasi functie si gradatie, clasa de salarizare stabilita fiind de 81. Potrivit normelor metodologice, un medic va ajunge de la un salariu de baza brut de 2.441 de lei (luat lunar in perioada iulie-decembrie 2010) la unul de 2.808 de lei (incepand cu luna ianuarie 2011). Daca medicul primar a beneficiat in iunie 2010 de o suma compensatorie de 330 de lei, acordata pentru titlul stiintific de doctor, venitul sau brut va ajunge la 3.092 de lei.

De asemenea, la salariul medicilor care fac garzi inafara programului de lucru se mai adauga din 2011 un tarif orar de 12,8 lei.

Salarii mai mari vor fi insa pentru medicii primari care-si desfasoara activitatea intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva si care beneficiaza de un spor de 75% din salariul de baza pentru conditii de munca deosebit de periculoase. Acestia se vor alege din ianuarie 2011 cu un salariu brut de 4.515 lei.

Salariul brut al unui manager de spital: 5.897 de lei

Persoanele care in decembrie 2010 ocupau functia de manager de gradul I si aveau o vechime de peste 25 de ani vor avea, din acest an, un salariu de baza egal cu cel anterior. Dupa majorarea de 15%, managerii de spital vor castiga in 2011 suma de 5.897 de lei lunar, salariul din decembrie 2010 fiind de 5.127 de lei.

In schimb, managerul unui spital de psihiatrie care beneficiaza de un spor de 50% din salariul de baza pentru conditii deosebit de periculoase va avea un salariu mai mare. Practic venitul sau va ajunge la 7.450 de lei in acest an.

Salariul brut al unui asistent medical principal: 1.594 de lei

Si pentru asistentii medicali principali (PL) cu gradatia 3 exista majorari salariale in acest an. Daca acestia castigau lunar 1.386 de lei in decembrie 2010, in ianuarie 2011 vor primi un salariu brut de 1.594 de lei.

De asemenea, asistentii medicali principali care-si desfasoara activitatea in trei ture si beneficiaza de un spor de 15% din salariul de baza, vor castiga lunar 1.773 de lei.

Potrivit sindicalistilor, calculul pentru noile salarii nu este tocmai usor de realizat si de aceea ar putea exista neconcordante in ceea ce priveste veniturile cadrelor medicale acordate pentru luna ianuarie 2011. Medicii si asistentii medicali vor primi salariile in noua forma in jurul datei de 15 februarie 2011.

"Calculul care trebuie facut pentru noile salarii este greoi. Este dificil de spus unde vor fi majorari salariale si asta pentru ca in norme sunt trecute categorii aflate in situatii diferite. Exista posibilitatea ca un cadru medical de abia intrat in sistem sa primeasca acelasi salariu cu un cadru medical care are deja o vechime in ramura sanitara", a mai precizat Viorel Rotila.

Ordinul privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii Salarizarii din 2011 a fost publicat in Monitorul Oficial din 19 ianuarie.

Sursa foto: meddean.luc.edu

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
74312 vizualizari
Adauga comentarii
10 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate