5 Un nou medicament pentru prostata, lansat in Romania .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Un nou medicament pentru prostata, lansat in Romania

Un nou medicament pentru prostata, lansat in Romania

17 Septembrie 2010 16:41
REPERE DIN STIRE
  • Un nou medicament impotriva prostatei, lansat
  • Duodart - prima terapie combinata cu doza fixa, aprobata
  • Duodart scade cu 66% riscul de retentie acuta urinara si de interventie chirurgicala
  • Medicamentul reduce dimensiunile prostatei

Medicii urologi au acum la dispozitie un nou medicament impotriva simptomelor moderate si severe de hiperplazie benigna de prostata (HBP), pe care il pot prescrie pacientilor. Este vorba despre Duodart, o combinatie cu doza fixa de dutasterida (0,5 mg) si tamsulosin (0,4 mg), lansat de compania GlaxoSmithKline (GSK) Romania.

Noul tratament s-a dovedit eficient impotriva reducerii riscului de retentie acuta de urina (RAU) si de interventie chirurgicala prostatica la pacientii cu simptome moderate si severe de HBP1.

"Compozitia medicamentului inseamna asocierea a doua principii active. Produsul, reunind pentru componenta mecanica tamsulosil, alfablocant si pentru componenta dinamica, avand cap de serie Avodart, medicament care micsoreaza prostata in volum, aduce ceva in plus pe plan terapeutic fata de fiecare dintre componentele lui. Combinatia rezultata este una mai activa, o singura tableta cu o eficacitate mult mai mare", a explicat prof. dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie, in cadrul unei conferinte de presa.

Duodart - prima terapie combinata cu doza fixa, aprobata

Noul medicament reprezinta prima terapie combinata cu doza fixa aprobata in Europa pentru tratarea HBP.

"Lansarea medicamentului reprezinta un pas urias deoarece combina doi ingredienti activi cu doza fixa. Inregistrarea Duodart este rezultatul a patru ani de studii clinice in care au fost implicati 4.844 de barbati cu varste peste 50 de ani", a explicat dr. Mihaela Ianosev, director medical GSK Romania.

Participantilor la studiul CombAT le-au fost administrate atat combinatia celor doi ingredienti, cat si cel mai folosit medicament pentru prostata - tamsulosil. Rezultatele au aratat ca Duodart scade cu 66% riscul de retentie acuta urinara si de interventie chirurgicala, reduce dimensiunile prostatei si amelioreaza rapid simptomele (1-2 saptamani, n. red.).

"Datele clinice ale combinatiei de dutasterida si tamsulosin sunt cu adevarat impresionante, comparativ cu efectele luate separat ale celor doua substante. Datorita acestor rezultate, consider ca Duodart poate fi folosit cu succes ca tratament de prima linie la pacientii cu simptome moderate si severe de HBP", a mai adaugat prof. Sinescu.

Noul medicament va fi disponibil la sfarsitul lunii septembrie in farmacii la pretul de 125 de lei, in conditiile in care cele doua medicamente continute - Avodart si Tamsulosil - luate separat costa in prezent 160 de lei.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
13443 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs