Home Stiri medicale Vajda-Hegyi Csilla:"UMF ne invata medicina, Balint ne invata sa fim medici!"

Vajda-Hegyi Csilla:"UMF ne invata medicina, Balint ne invata sa fim medici!"

6 Decembrie 2010 10:45
REPERE DIN STIRE
  • Vajda-Hegyi Csilla, secretara ABR se afla la cel de-al treilea mandat in birou
  • Parintele metodei, psihanalistul englez de origine maghiara Michael Balint
  • Asociatia Balint Romania(ABR) numara in prezent 200 de membrii
  • Veress Albert, presedintele fondator al Asociatiei Balint Romania
  • Specialitatile medicale majoritare comparativ cu cele chirurgicale, la grupurile Balint

Asociatia Balint Romania numara in prezent 200 de membrii. Cei mai multi, sunt medici de diferite specialitati, dar exista si asistenti medicali, psihologi si preoti. Vajda-Hegyi Csilla(foto) este una dintre persoanele care a pus umarul din greu la cresterea Asociatiei Balint Romania (ABR). Initial si-a depus candidatura in Biroul Asociatiei din neatentie, acum se afla la cel de-al treilea mandat in birou. Si din 2008 este si secretara ABR.

Alexandra Manaila (A.M.): Cum ai auzit prima data de metoda Balint?

Vajda-Hegyi Csilla (VHCs.): Am auzit despre metoda Balint si Asociatia Balint din Romania (ABR) cu foarte mult timp in urma, chiar inainte sa intru la Facultatea de Medicina. Eram asistenta si ma pregateam pentru admitere. Mama mea, citind printre ziarele cotidiene, ea nefiind medic sau de domeniu medical, mi-a aratat un articol despre Balint si ni s-a parut foarte interesant. Ma gandeam ca as vrea sa fiu si eu printre ei. Nu mi-am dat seama, ca Balintul este deschis pentru asistente si pentru inca multe alte domenii. Apoi nu ma mai gandeam la Balint pana intr-un moment cand in anul II de facultate am vazut un afis pe panoul caminului studentesc: va invitam sa participati la un grup balint. Era momentul. In drumul intre camin si facultate ma astepta o surpriza: m-am intalnit cu Jakab Zita, o fosta colega de liceu, studenta la medicina in an mai mare, care m-a intrebat daca nu cumva ma duc la Balint. Am ramas amandoua uimite: ea de spontaneitatea cu care m-a intrebat, eu de intrebarea in sine, cum de stia? Nu stia, s-a gandit sa ma invite, daca nu ma duceam acolo. Prima mea participare la grup a fost cu impresii profunde: cazul in sine, seriozitatea si sinceritatea cu care s-a discutat, prietenia si legatura profunda intre ei si, nu in ultimul rand, felul in care m-au primit. Era cu totul diferit fata de ceea ce m-a intamplat pana atunci. Am inceput deci sa particip la grupurile Balint organizate de ei. M-au rugat ulterior sa ma implic si in organizarea grupurilor (anunturi, afise). Era un cerc strans de prieteni care functiona foarte bine, dar care pana sa-mi dau seama au ajuns in anul VI si dupa ce au terminat doar o persoana a mai ramas pentru o perioada in Targu Mures. Eram deci trei persoane ramase: un cadru didactic de la UMF, Farkas Evelyn, colega care inca nu plecase din oras, Wohlfart Karola si cu mine. La un moment dat grupul studentesc nu mai supravietuia de unul singur si atunci a fuzionat cu grupul senior din Targu Mures. De atunci functioneaza impreuna. Fara sa-mi dau seama am fost deja adanc implicata in organizarea grupurilor locale, iar la sfatul lui Karola (fiind si ea premiata cu ani in urma) am trimis o descriere de caz pentru concursul Ascona, Premiul International Balint Monte Verita pentru studenti si am castigat premiul III din acel an. Eram invitata sa prezint lucrarea mea si la Congresul National al ABR. Era prima mea participare la un astfel de eveniment si am reintalnit o prietena draga din anii de liceu, pe Hompoth Erika. Era secretara in organizarea conferintei langa Veress Albert. Nu stiam ca este in ABR si nici ea nu era sigura ca persoana din lista de participanti sunt eu sau doar cineva cu acelasi nume. Vazand-o mi-am dat seama ca am pierdut timp pretios in care puteam sa fiu deja in asociatie, inainte de facultate, ca asistenta, ca si ea. Intalnirea ne-a marcat pe amandoua. De altfel, ea a fost anul trecut nasa mea de cununie.

A.M.: Ce te-a atras atat de tare la aceasta metoda incat sa te implici mai mult, respectiv si ca secretar al Asociatiei Balint din Romania?

VHCs.: In anul in care am absolvit facultatea, am fost la rascruce de drum: a ramane sau a pleca din tara. Urma Conferinta Nationala a Balintului si din neatentie am completat si biletul de a candida in biroul ABR, nu numai participarea la adunarea generala. Veress Albert, presedintele fondator, presedintele de atunci, a fost cel care nu m-a lasat sa-mi retrag candidatura. Mi-am zis: daca printr-o minune ajung in birou, raman. Si am ramas.

A.M.: Care este punctul forte al metodei Balint si care este punctul slab?

VHCs.: Parintele metodei, psihanalistul englez de origine maghiara Michael Balint a initiat o miscare ce se refera la umanizarea relatiei medic-pacient, la abordarea holistica a pacientului in cadrul unei medicine psiho-somatice. Grupul in sine este o metoda practica, care formeaza o conceptie si o personalitate medicala focalizata pe psihanaliza, care isi afirma raspunderea pentru bolnav in totalitatea lui. Incearca sa imbunatateasca prin cuvant, calitatea relatiei terapeutice intre medic si bolnav si a comunicarii intre diferitele categorii profesionale, totodata detine rol de „pod” intre etnii, confesiuni, categorii sociale, regiuni, tari. Ne face capabili pentru a exercita mostenirea baliniana: a deveni noi insine medicament pentru bolnav. Este un loc unde medicii si diferitele categorii profesionale nu se mananca intre ei, in acest cerc magic mastile pot fi scoase, complexele, distantele impuse de pozitia sociala si ierarhia profesionala pot fi uitate. Asigura o atmosfera sincera de colegialitate si confidentialitate maxima. Pot afirma ca UMF ne invata medicina, Balint ne invata sa fim medici. Ca si raspuns concret la intrebarea pusa, punctul forte si cel slab al balintului pare sa fie acelasi. Este nevoie de incredere si confidentialitate, principii care selecteaza membrii. Grupul nu functioneaza bine, daca se simte lipsa acestora, cel nou venit nu va simti atractia grupului, astfel va fi prima si ultima lui participare.

A.M.: Cati membrii numara in prezent Asociatia Balint si din ce specialitati provin?

VHCs.: In prezent avem 200 de membrii inscrisi in asociatie, printre ei se numara medici de diferite profesii si grade profesionale, asistenti, psihologi, ingineri, preoti.

A.M.: Se lasa greu convinsi medicii sa participe la sedintele Balint?

...
Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
4414 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate