Home Stiri medicale Workshop de comunicare pentru medicii oncologi

Workshop de comunicare pentru medicii oncologi

30 Ianuarie 2017 15:03
REPERE DIN STIRE
  • Workshop de comunicare pentru medicii oncologi
  • Traineri internationali ii ajuta pe medicii oncologi sa comunice mai bine cu pacientii lor

Timp de doua zile (27 si 28 ianuarie), 30 de medici oncologi, chirurgi si asistente medicale din Bucuresti, Constanta, Brasov si Timisoara au fost instruiti in tehnici de comunicare cu pacientii bolnavi de cancer, in cadrul unui workshop cu traineri internationali, organizat de catre Asociatia Daruieste Viata.

Cursul a constat in exercitii si abordari directe ale diferitor situatii reale pe care le intampina medicul in interactiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum sa anticipeze mai bine necesitatile pacientului si sa foloseasca mai eficient timpul limitat pe care il are la dispozitie pentru a detalia un diagnostic.

Scopul acestui curs a fost de a sublinia rolul important pe care il au comunicarea si empatia in procesul de tratament al unei afectiuni grave.

„Este foarte dificil sa comunici o veste teribila intr-un timp foarte scurt, iar tendinta doctorilor este de a le da pacintilor foarte multe informatii tehnice intr-un timp foarte scurt. In cadrul acestui curs, li s-a explicat participantilor ca pacientul si medicul trebuie sa faca echipa, sa aiba o punte de legatura intre ei, care sa-i ajute in tratarea afectiunii. Numai in felul acesta se poate aplica un tratament eficient”, a afirmat Carmen Uscatu, Presedintele Asociatiei Daruieste Viata.

Referitor la ceea ce au invatat in urma acestui curs, unul dintre medici a declarat: “Am venit fara nicio asteptare, dar la finalul cursului am constatat ca am o foarte slaba comunicare cu pacientii mei, ca trebuie in primul rand sa ii cunosc, ca sa ii pot trata. Am invatat cat de importanta este pastrarea momentelor de liniste in comunicarea cu pacientul. De asemenea, ca este in regula sa ai dubii atata vreme cat stii de unde provin si incerci o rezolvare a lor.“

Din pacate, in cadrul Facultatii de Medicina si apoi la rezidentiat, nu se fac cursuri de comunicare, desi in unele tari, ca de exemplu in Anglia, se da proba de comunicare la examenul de admitere la Facultatea de Medicina si este disciplina obligatorie in care actori pregatiti special pentru joc de rol le evalueaza empatia.

Making Bridges: From Solitude to Partnership a fost sustinut de doi traineri din Spania: Prof. Dr. Ruben Bild, specialist in ingrijirea paliativa, cu peste 30 de ani de experienta in domeniu, doctor in filosofie si psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregatire a medicilor pentru comunicarea cu pacientii din Valencia, Ivan Gomez – psiholog si terapeut Gestalt. Alaturi de ei a fost pianistul Federico Issid, pentru a exemplifica importanta muzicii ca forma de comunicare.

„Cu totii, doctori, asistente medicale, psihologi, suntem fiinte umane si avem in general aceleasi probleme. Ce difera de la o tara la alta sunt conditiile si modul in care trebuie sa se adapteze la ceea ce au, spre binele lor si al pacientilor, in asa fel incat sa reuseasca o comunicare reala”, sustine Prof. Dr. Ruben Bild, specialist in ingrijirea paliativa.

Premisele programului au constat in faptul ca in actul medical se intalnesc doi oameni, fata in fata: medicul si pacientul. Fiecare dintre ei are propria sa istorie de viata si fiecare dintre ei este pe o pozitie clara. Medicul vine cu stiinta, pacientul cu suferinta. Si totusi, ceva ii leaga: umanitatea. Sunt oameni amandoi, iar atunci cand faci un bine omului de langa tine, tu devii mai bun.
 

“Pacientilor nu trebuie sa le spunem tot, sa le dam toata informatia despre tratamentul pe care urmeaza sa il primeasca, intr-o zi sau in 15 minute de cand am aflat ca este vorba despre cancer, de exemplu, ci in intalniri multiple, ca sa aiba timp sa inteleaga depre ce este vorba.” a marturisit Adriana Apostol, oncolog, Spitalul Judetean Clinic de Urgenta „Sfantul Apostol Andrei”, Constanta.

Asociatia Daruieste Viata sustine copiii si adultii bolnavi de cancer. Modernizeaza si doteaza spitale, informeaza si consiliaza pacienti, deruleaza proiecte de advocacy. A investit, alaturi de partenerii sai, in spitalele din Bucuresti, la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, in Timisoara la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Louis Turcanu si in Brasov la Spitalul Clinic de Copii. A modificat o lege si a determinat infiintarea Subprogramului de diagnosticare a leucemiilor.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1293 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate