Home Stiri medicale Ziua Europeana a Resuscitarii, organizata pentru prima data

Ziua Europeana a Resuscitarii, organizata pentru prima data

16 Octombrie 2013 08:45
REPERE DIN STIRE
  • Pe 16 octombrie, se organizeaza pentru prima data Ziua Europeana a Resuscitarii, eveniment ce are ca scop educarea populatiei tinere din Europa in ceea ce priveste acordarea de prim ajutor.
  • Astfel, se doreste cresterea numarului de supravietuitori in cazul unui stop cardio-respirator in locuri publice.
  • Elevii din Bucuresti, clasele a III-a si a IV-a, vor participa la cursuri de prim ajutor organizate de Societatea de Salvare Bucuresti.

Astazi, 16 octombrie, se organizeaza pentru prima data Ziua Europeana a Resuscitarii, eveniment ce are ca scop educarea populatiei tinere din Europa in ceea ce priveste acordarea de prim ajutor, conform Agerpres.

Prin aceasta initiativa, a Consiliului European de Resuscitare (CER), se doreste cresterea numarului de supravietuitori in cazul unui stop cardio-respirator in locuri publice.

In Europa, numarul anual al celor care sufera un stop cardio-respirator in afara spitalelor, deci fara a putea beneficia de asistenta medicala imediata, este de peste trei sute de mii de oameni. Mai putin de 1 din 10 dintre acestia supravietuiesc, in conditiile in care primul ajutor, chiar fara a fi de specialitate, ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravietuire.

Daca in tari precum Spania sau Germania rata de interventie publica in caz de stop cardio-respirator se situeaza sub 15%, in Suedia sau Olanda sansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este de peste 50%. Per total, in Europa doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primeste ajutor de urgenta din partea semenilor.

Ce fac elevii din Bucuresti de Ziua Europeana a Resuscitarii

Pentru a marca Ziua Europeana a Resuscitarii, elevi ai claselor a III-a si a IV-a din scolile bucurestene vor participa la cursuri de prim ajutor organizate de Societatea de Salvare Bucuresti.

Medicii de la Societatea de Salvare Bucuresti ii vor invata pe copii cum sa acorde primul ajutor. Operatoarele 112 ale STS le vor prezenta elevilor modul de functionare a Sistemului 112, importanta si necesitatea folosirii corecte a Numarului Unic de Urgenta. Specialistii sustin ca educatia privind acordarea primului ajutor ar trebui sa inceapa de la o varsta cat mai mica, deoarece dobandirea tehnicilor de resuscitare sunt esentiale si ele pot face diferenta dintre viata si moarte in numeroase situatii.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro
1616 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate