Home Stiri medicale Ziua Mondiala fara tutun

Ziua Mondiala fara tutun

31 Mai 2017 11:17
REPERE DIN STIRE
  • In fiecare zi, industria tutunului ucide 115 romani
  • Industria tutunului trimite zilnic o factura de 3,3 Milioane de lei pentru sistemul de sanatate
  • In 2010, 42.800 decese premature atribuite tutunului

De Ziua Mondiala fara Tutun – care are loc in fiecare an pe 31 mai - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) adreseaza un apel tarilor din intreaga lume sa prioritizeze politicile de control al tutunului si sa combata epidemia de tutun pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabila.

Utilizarea tutunului afecteaza in mod disproportionat unele dintre cele mai vulnerabile populatii din lume. Mai mult de 80% din fumatorii din lume traiesc in tari cu venituri mici si medii, situatie in care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la ingrijiri medicale. Consumul de tutun creeaza, de asemenea, povara economica, cu o “factura” inimaginabila de 1 trilion de dolari pe an in ceea ce priveste costurile de ingrijire a sanatatii si scaderea productivitatii.

In intreaga lume, masurile dovedite de control al consumului de tutun au redus considerabil costurile de sanatate si economice asociate. Printre aceste masuri se numara majorarea taxelor pe tutun, etichetele mari de avertizare pe produsele din tutun, restrictiile privind publicitatea pentru tutun, interzicerea fumatului in locurile publice inchise si sustinerea renuntarii la fumat. Aceste masuri sunt solicitate de primul tratat de sanatate publica din lume, Conventia Cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind Controlul Tutunului (CCCT), care obliga cele 180 de state membre sa puna in aplicare aceste politici.

In 2015, Organizatia Natiunilor Unite a inclus politicile de control al tutunului ca indicator cheie in Obiectivele de Dezvoltare Durabila. Obiectivele asigura o viata sanatoasa pentru toti si incurajeaza tarile sa reduca mortalitatea cauzata de bolile netransmisibile - incluzand bolile cardiovasculare, cancerul, bolile pulmonare cronice si diabetul. Utilizarea tutunului este singurul factor de risc comun tuturor celor patru categorii principale de boli netransmisibile, care reprezinta aproape 70% din decesele din lume.

In 2010 se inregistrau in Romania 42.800 decese premature atribuite tutunului. Tratarea bolilor asociate fumatului a reprezentat in 2012 peste 1,2 miliarde lei – circa 5,7% din cheltuielile de sanatate, fonduri sustrase astfel retehnologizarii sistemului de sanatate si cercetarii medicale - aspecte notabile ale dezvoltarii Romaniei.

In ciuda reducerii cu 3 puncte procentuale dupa 2006, consumul de tutun se mentine inca relativ ridicat in 2017, cu o prevalenta de 28% a fumatului de tigari, trabucuri, narghilea si pipa in randul celor cu varsta ≥15 ani Romania situindu-se pe locul 9 in Uniunea Europeana, alaturi de Cipru, Austria, Slovenia si Spania. Desi fumeaza mai putin decat grecii (37%), bulgarii si francezii (36%), romanii consuma considerabil mai mult tutun decat suedezii (7%) si englezii (17%), dar aproape de media europeana (26%).

Incepand cu anul 2015, societatea civila si profesionistii in sanatate si-au unit eforturile in combaterea celui mai important factor de risc prevenibil al bolilor netransmisibile. Eforturile lor au dus la adoptarea celei mai semnificative politici de sanatate publica din ultimii ani, legea care a interzis fumatul in spatiile publice inchise, si care a determinat saltul spectaculos al Romaniei de 12 pozitii, de pe locul 19 pe locul 7, in clasamentul european al politicilor de control al tutunului – Scala Europeana de control al tutunului. Efectele directe ale acestei politici au dus la scaderea numarului de internari asociate bolilor exacerbate de fumatul pasiv. Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017 realizat de Comisia Europeana si publicat cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, reducerea expunerii la fum de tutun este semnificativa in Romania in 2017 fata de 2014: in baruri a scazut cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%) iar in restaurante a scazut cu 53 de puncte procentuale (de la 59% la 6%).

Buzunarele adanci ale industriei tutunului, lobby-ul si campaniile agresive de marketing raman cel mai mare obstacol in calea progresului in lupta cu epidemia devastatoare a consumului de tutun la nivel mondial. Cu toate acestea, in intreaga lume, tarile lupta cu determinare si ambitie. De la Uruguay si Kenya, pana la hotararea recenta a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea legislatiei Australiei privind ambalajul uniform al pachetelor de tutun, instantele si tarile lumii recunosc dreptul la sanatate ca fiind mai important decat profiturile din industria tutunului.

Romanii sunt, in marea lor majoritate, de acord cu masuri mai restrictive de reducere a consumului de tutun, masuri adresate in special descurajarii debutului fumatului: interzicerea utilizarii tigarii eletronice in aceleasi locuri in care este interzis consumul de tigari (59%), etichetare uniforma (54%).

Ziua Mondiala Fara Tutun inseamna, in primul rand, un semnal ca este timpul sa oprim epidemia globala a tutunului. Guvernele lumii sunt chemate sa puna in aplicare masurile dovedite impuse de Conventia Cadru privind Controlul Tutunului pentru a contribui la atingerea obiectivelor lor de dezvoltare durabila si pentru a proteja generatiile viitoare. Fara actiuni urgente, consumul de tutun isi va lua tributul la nivel mondial - un miliard de vieti in acest secol.

Sursa: PaginaMedicala.ro
956 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate