Home Stiri medicale «Depresia: Hai sa vorbim!» - mesajul CMR de Ziua Mondiala a Sanatatii

«Depresia: Hai sa vorbim!» - mesajul CMR de Ziua Mondiala a Sanatatii

7 Aprilie 2017 16:16
REPERE DIN STIRE
  • Aproximativ 350 de milioane de oameni, la nivel mondial, sufera de depresie
  • cel putin 75% din totalul persoanelor care sufera de depresie majora nu primesc tratament adecvat
  • 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate imediat dupa afectiunile cardio-vasculare
«Depresia: Hai sa vorbim!» - mesajul CMR de Ziua Mondiala a Sanatatii

Mesajul Colegiului Medicilor din Romania de Ziua Mondiala a Sanatatii - 7 aprilie:
Sa vorbim despre depresie cu rabdare, curaj si speranta. Un prim pas in reusita tratamentului este chiar recunoasterea bolii - informeaza Colegiul Medicilor din Romania.

Aproximativ 350 de milioane de oameni, la nivel mondial, sufera de depresie. in Europa, numarul acestora se ridica la 40 de milioane, cu o prevalenta care oscileaza de la 3,8% la 6,3% din totalul populatiei, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru anul 2015.

In timp ce, in medie 5,1% dintre femei si 3,6% dintre barbati sunt depresivi, ratele in randul persoanelor in varsta cresc la peste 7,5% pentru femei si 5,5% pentru barbati.

Riscul aparitiei depresiei devine mai

Din nefericire, depresia creste riscul tulburarilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substante dar si al unor boli precum diabet si boli de inima. Desi este foarte frecventa si poate afecta pe oricine, in orice etapa a vietii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre aceasta boala. De aceea, este foarte important sa reusim sa comunicam atunci cand apare depresia sau sa comunicam cu cei care au o astfel de suferinta.

Depresia poate fi prevenita si tratata daca este identificata la timp. Dar, pentru ca boala ramane intr-un con de umbra, cel putin 75% din totalul persoanelor care sufera de depresie majora nu primesc tratament adecvat, arata acelasi studiu al OMS.

Depresia este o afectiune care, de cele mai multe ori, este ascunsa, negata si de aceea insuficient diagnosticata si tratata.

Potrivit OMS, sunt tari in care doar 1 din 10 oameni afectati de depresie primesc tratament, in principal din cauza accesului redus la ingrijiri medicale de specialitate dar si a fricii de a fi stigmatizati in societate.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate imediat dupa afectiunile cardio -vasculare.

Este esentiala depistarea persoanelor cu risc de depresie. Iar riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de saracie, pierderea sau lipsa locului de munca, pierderea persoanei iubite, de boli fizice dar si de abuzul de droguri sau alcool.

Si, asa cum spunea Directorul Regional OMS pentru Europa, Dr. Zsuzsanna Jakab, este foarte importanta cresterea gradului de constientizare, de intelegere si de reducere a stigmatizarii.

Ziua Mondiala a Sanatatii 2017 se concentreaza asupra depresiei si pentru ca, pe langa faptul ca boala reprezinta a doua cauza de
dizabilitate sau pierdere a sanatatii, este si una din cauzele pricipale de suicid. Numai in zona europeana a OMS au loc anunal 128. 000 de decese prin sinucidere.

Iata de ce, de Ziua Mondiala a Sanatatii, 7 aprilie, lansam un apel la sprijin pentru cei care au aceasta suferinta.

„Sa-i ajutam pe cei depresivi, sa le fim aproape, sa le dam o mana de ajutor, sa-i indrumam spre medic, sa nu ii izolam, sa nu ii marginalizam. Depresia poate fi o boala ca oricare alta. Sa vorbim despre ea cu rabdare, curaj si speran?a. Sa intelegem ca un prim pas pentru reusita tratamentului este chiar recunoasterea si acceptarea bolii”, spune presedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Mai mult decat atat, un corp medical exceptional, format din profesionisti este oricand deschis sa discute cu cei care nu pot iesi dintr-o stare depresiva.

„Omul bolnav este vulnerabil si marginalizat. Cu un echilibru instabil are nevoie in primul rand de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulga suferinta pacientului pentru ca s-a angajat sa fie in slujba bolnavului, spre binele lui. Indicatiile vecinilor sau ale apropiatilor, reclamele stralucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea va indemnam sa mergeti la medic si sa-i urmati sfaturile. insa, dragii mei, evitati cauzele depresiei, e mult mai usor si mai placut sa faceti asta decat sa tratati depresia”, mai spune presedintele CMR de Ziua Mondiala a Sanatatii.

De altfel, Campania OMS «Depresia: Hai sa vorbim!» isi propune acest lucru, sa informeze publicul larg cu privire la consecintele si gestionarea depresiei si cum sa ofere sprijin pentru persoanele care traiesc cu depresie.

Un tratament adecvat si suportul celor din jur, pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel putin un episod de depresie inainte. Prevenirea si tratamentul eficient al depresiei combinate cu o mai mare constientizare a bolii, pot ajuta foarte mult persoana bolnava.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1062 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate