Home Stiri medicale "Domnilor guvernanti, Sanatatea a ajuns la statia Terminus!" - scrisoare deschisa

"Domnilor guvernanti, Sanatatea a ajuns la statia Terminus!" - scrisoare deschisa

16 Septembrie 2010 12:33
REPERE DIN STIRE
  • Scrisoare deschisa Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu, Domnului Prim Ministru Emil Boc, Domnului Ministru al Sanatatii Atilla Cseke
  • Semnatarii scrisorii: Vasile Astarastoae, Vladimir Belis, Florin Chirculescu
  • Domnilor guvernanti, Sanatatea a ajuns la statia Terminus!
"Domnilor guvernanti, Sanatatea a ajuns la statia Terminus!" - scrisoare deschisa

Scrisoare deschisa


Domnului Presedinte al Romaniei Traian Basescu,
Domnului Prim Ministru Emil Boc,
Domnului Ministru al Sanatatii Attila Cseke

 Domnilor guvernanti, Sanatatea a ajuns la statia Terminus!

 Ultima speranta a medicilor din Romania este aceea de a scrie negru pe alb ce se intampla cu sistemul sanitar romanesc. Iar daca cei care conduc aceasta tara nu inteleg cat de grava este situatia, atunci aceasta scrisoare va ramane doar o palida marturie pentru urmasii urmasilor nostri a ce a fost sa fie medicina romaneasca si cum s-a ales praful de ea. Acesta este, probabil, ultimul strigat de ajutor al medicilor care inca mai profeseaza in Romania.

Domnilor guvernanti, indepliniti-va datoria fata de tara si macar acum resuscitati Sanatatea! Nu pierdeti si ultima ei rasuflare, ultimul moment. Altfel, isi va da duhul si noi toti odata cu ea. Iar mai devreme sau mai tarziu se va duce de rapa tot neamul romanesc, fiindca asa chiar nu se mai poate. Da, o spunem noi, medicii, prin mainile carora trec in fiecare zi viata si moartea! Cine se face insa vinovat de situatia in care ne aflam?

Subfinantarea sistemului sanitar. Ar fi un raspuns prea simplu la o problema cronica si atat de grava, pe care, de fapt, nimeni n-o mai baga in seama. A ajuns ca subfinantarea sa faca parte din peisajul Romaniei, la fel ca cersetorii pe langa care trecem zilnic ignorandu-i, la fel ca traficul haotic care ne streseaza, dar face parte din viata noastra.

Iar banii, atatia cati sunt ei, pe timp de criza ori de bunastare, se impart in functie de interesele politice, nu de cele ale romanului de rand. Ce sa mai vorbim de pacientul roman, un veritabil european?! El nu poate beneficia de aceleasi drepturi, servicii si ingrijiri medicale ca oricare seaman al sau din Uniunea Europeana, fiindca nu sunt bani suficienti. Nu fiindca suntem noi incompetenti! Degeaba ai cu cine, daca nu ai cu ce...

Sec, trist si adevarat! Dar dvs., domnilor guvernanti, nu va confruntati cu astfel de situatii stanjenitoare, asa ca v-ar fi cam greu sa intelegeti. Totusi, anumite lucruri trebuie spuse raspicat.

Actualul procent din PIB alocat Sanatatii, pe langa faptul ca este jenant de mic, il obliga pe medicul roman sa devina vrajitor! Sa faca din imposibil posibil, iar daca nu poate, automat va fi considerat incompetent si pus la zid de toata societatea.

Nu cerem 12% din PIB, asa cum au americanii, dar un procent decent tot s-ar putea aloca Sanatatii romanesti. Ne-am umilit si am cersit in nenumarate randuri, dar nici macar un minimum de 7% pentru a subzista, nu am primit. Trebuie sa recunoastem ca noi, medicii, nu stim sa cerem, nici sa negociem ca la piata cu statul roman. Dar, de fapt, nici nu trebuie sa stim sa negociem, noi trebuie doar sa ne putem face bine meseria.

Ne-ar mai ramane varianta plecarii din tara asta. Dar de ce s-o facem toti? tara asta este si a noastra, nu doar a Domniilor voastre. Bunicii si strabunicii nostri si-au dat viata in razboaie pentru fiecare palma de pamant, iar noi acum sa dam bir cu fugitii, pentru ca cei aflati la Putere, de doua decenii incoace, isi bat joc de medicina romaneasca?

Nu vrem nici sa ramanem aici sa stingem lumina. Ceea ce ne dorim este atat de putin si totusi atat de greu de realizat: sa facem ceea ce stim noi cel mai bine - Medicina. Asa cum am invatat, pe bancile scolilor romanesti, asa cum o fac si colegii nostri europeni.

Iar daca nu intelegeti ca in actualele conditii este imposibil sa ne practicam meseria, nu ne mai ramane decat solutia radicala, aceea de a renunta la ea. Stiti ce sentimente ciudate si amestecate au medicii care fac cu pasiune munca lor? Senzatia de goliciune si munca in zadar, de neputinta si vinovatie, sentimentul ca am invatat degeaba, fiindca in afara pasiunii nu avem cu ce sa-i ajutam pe pacienti. Medicamente, aparatura, conditii decente de lucru, toate depind de altii, nu de doctorul obisnuit care vrea sa salveze vieti.

Iar pacientii, ei ce vina au? Aceea ca s-au nascut in tara in care spitalele nu sunt dotate corespunzator. si nu vorbim de aparate medicale ultraperformante, ci de strictul necesar ca sa putem pune un diagnostic corect, dupa cum am invatat.

Si cu ce au mai gresit pacientii romani? Ca nu-si permit sa se trateze in strainatate, unde din ce in ce mai des tot pe mana medicilor romani ar ajunge. Ca nu au bani suficienti sa-si cumpere medicamentele prescrise de noi, desi contribuie la fondurile Sanatatii.

Nu le ramane celor 21 de milioane de romani, care se imputineaza pe zi ce trece, decat sa se roage sa traiasca mult si bine, dar sanatosi. In Romania poti sa fii oricum, numai bolnav nu!

In orice caz, sperantele acum chiar nu-si mai au rostul. Am sperat atatia ani degeaba. Ne-am ales de multe ori cu legi strambe, pentru care a trebuit sa luptam din rasputeri sa le indreptam. Evident, nu am iesit invingatori intotdeauna. Ne-am ales numai cu blamari din partea voastra, a celor care ne conduceti.

Si pentru ce toate acestea? Pentru niste venituri mult prea modeste ca sa merite efortul, pentru o munca tripla, in conditii supraomenesti. De parca noi nu am fi tot oameni, supusi stresului si surmenajului fizic. Iar daca nu suntem suficienti la numar, ar fi bine sa fim clonati, pentru ca oricum intaririle care vin din spate iau calea strainatatii. Clonati-ne, domnilor guvernanti, dar pe riscul dvs.! S-ar putea ca si atunci cand vom fi numerosi sa aveti probleme cu sistemul sanitar romanesc mult prea subrezit in zeci de ani de zile. Numai resursa umana nu este suficienta pentru a repara hibele. In Sanatate nu merge cu jumatati de masura. Trebuie mers impreuna, toate masurile fiind integrate intr-un sistem sanitar coerent, care sa nu fie schimbat de la un ministru la altul.

...
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
40447 vizualizari
Adauga comentarii
77 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs