5 Stiri video - Medicii vor sa infiinteze primul centru de diagnostic precoce in - PaginaMedicala.ro

PaginaMedicala TV - Medicii vor sa infiinteze primul centru de diagnostic precoce in cancerul pulmonar

Medicii vor sa infiinteze primul centru de diagnostic precoce in cancerul pulmonar

19 Martie 2012
Medicii specialisti de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitala vor sa puna pe picioare primul centru de diagnosctic precoce prin bronhoscopie a cancerului pulmonar. Pentru a putea face asta, ei au nevoie de echipament medical modern si performant, care, bineinteles, costa. Cum suma de bani necesara depaseste un milion de euro, medicii specialisti au lansat o campanie de informare si strangere de fonduri.

"Acest tip de cancer este cel mai rau din patologia canceroasa. Are o incidenta maxima la barbati si se afla pe locul doi la femei, dupa cancerul mamar. Pentru a putea diagnostica din vreme boala si a creste astfel sansa de supravietuire a pacientilor nostri trebuie sa informam si sa educam populatia cu privire la gravitatea bolii si sa le aratam cum un simplu control de rutina poate sa le schimbe viata", explica prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie din Romania.

Mesajul reprezentantilor Institutului "Marius Nasta" este ca depistarea precoce poate creste spectaculos rata de supravietuire a pacientilor cu cancer bronhopulmonar. Asta pentru ca procentul la cinci ani de la diagnosticare este de 17-18%. Campania de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar, numita ”Control pentru Speranta”, este derulata pe parcursul unui an de zile. Bineinteles, exista posibilitatea prelungirii acestui termen, in cazul in care banii stransi nu vor fi suficienti.

Reporter: Mirabela Viasu
Video: Olga Bleotu
2461 vizualizari
.
1 - 36 din 394