Home Vox medici Articole Ana Culcer Organismul, o cutie neagra, pe care o analizezi din toate unghiurile!
Vox medici - Doctor Ana Culcer
articol pe larg
Ana Culcer
Medic pediatru
-Spitalul Universitar de Urgenta
Bucuresti – Sef sectie nou
nascuti./ Pediatrie-Neonatologie
din anul 1983 – prezent Funcţia
sau postul ocupat Sef
Sectie Principalele activităţi
şi responsabilităţi Coordonarea
activitatii sectiei de nou nascuti,
terapie intensiva, promovarea
alaptarii vezi tot

Organismul, o cutie neagra, pe care o analizezi din toate unghiurile!

6 Septembrie 2010

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este a doua casa a medicului Ana Culcer. Lucreaza de 27 de ani lucreaza in aceeasi sectie de nou nascuti, terapie intensiva, pe care o coordoneaza si promoveaza cu acelasi aplomb alaptarea la san a nou-nascutului.
Desi nu este profesor universitar, in munca de zi cu zi dr. Culcer, medic primar pediatru si neonatolog, este obisnuita sa dea note bebelusilor care vin pe lume. Parintii micutilor pacienti de care are grija doctorita dau si ei note sau calificative pentru activitatea prestata, cei mai multi spunand  ca "Ana Culcer este un medic de nota zece."

Pe langa latura umana, specialista are in spate si o experienta profesionala vasta. In Statele Unite a participat ani in sir la cursuri de urgente pediatrice, avand sansa sa se specializeze cu echipe americane in neonatologie, pe care mai apoi le-a adus in Romania. A fost si la Spitalul Karolinska din Suedia pentru un schimb de experienta.

A.M.: Care sunt cele mai frecvente bacterii intalnite in sectiile de pediatrie si neonatologie?

A.C.: Fiecare sectie se confrunta cu o flora a ei aparte. De obicei cele mai des intalnite sunt tot bacteriile pe care le regasim si in locuinta, stafilococii si coli. Singura diferenta este ca microbii din spitale sunt mai rezistenti la antibiotice si necesita produse mai puternice pentru a fi indepartati. Exista insa produse care ajuta la indepartarea acestor microbi si la asigurarea unui spatiu sanatos.

A.M.: Care sunt cele mai de temut bacterii pentru medicul neonatolog?

A.C.: Un medic neonatolog trebuie sa fie prudent cu toate bacteriile pe are le-ar putea intalni, insa cele mai periculoase sunt cele rezistente la antibiotice. Printre acestea se numara stafilococul auriu hemolitic, klepsiella si piocianic.

A.M.: Care este frecventa bacteriilor pe centimetru patrat acceptata intr-un cabinet medical, o sectie de spital?

A.C.: Exista standarde internationale care trebuie respectate de toate cabinetele medicale si spitalele din lume pentru a putea functiona. Nucleul Antiepidemic are in atributiuni controlul numarului de microbi, astfel incat sa se asigure ca sunt respectate standardele. Pe langa acest control este insa foarte important autocontrolul sefului de sectie care stie cu microbi se poate confrunta.

A.M.: Bacteriile se regasesc in numar mare pe podelele din baie: 166 666 si bucatarie. Care este numarul acestora in baile si bucatariile din spital?

A.C.: Nu este atat de important numarul, cat obisnuinta de a se face curtenie si dezinfectie in mod regulat, in fiecare zi. Nucleu Antiepidemic controleaza si aceste zone dintr-un spital si raporteaza in situatia in care sunt gasite nereguli.

A.M.: Cum va descurcati cu personalul din sectia de neonatologie, aveti deficit de medici, asistente?

A.C.: In acest moment avem in mod cert un deficit, lucram cu un numar minim de oameni si incercam sa ii mai formam din mers pe cei care vin acum de pe bancile scolii. Specializarea lor nu depinde insa numai de noi, ci si ei trebuie sa aiba inclinare, dorinta, pricepere.

A.M.: Ce este cel mai greu lucru pentru un sef de sectie?

A.C.: Un sef de sectie are foarte multe si complexe atributiuni, iar poate cel mai dificil lucru este sa te ocupi simultan si foarte bine de toate aceste lucruri. Trebuie sa ai atentie distributiva, sa observi totul, incepand cu igiena si ajungand la comportamentele fiecarei persoane din sectie. Este destul de greu sa lucrezi cu multi oameni diferiti pe care sa ii educi si ii evaluezi, iar in ceea ce priveste lucrul cu pacientii este foarte dificil sa stii ce au si ca poti sa-i tratezi, dar sa nu ai mijloacele necesare. In plus, un sef de sectie are si atributiuni de organizare a sectiei, de comunicare eficienta cu medicii de la laborator si cu Nucleul Antiepiemic ("Sanepidul") si totodata trebuie sa se asigura aparatele au verificarile facute si functioneaza bine.

A.M.: Care a fost cel mai dificil moment din cariera?

A.C.: Fiecare moment pe care il traiesti ca doctor este unul dificil pentru ca nu stii niciodata cine iti poate intra pe usa si ce boala poate avea. Este dificil sa pui diagnostice, organismul fiind ca o cutie neagra, pe care trebuie sa o analizezi cu atentie din toate unghiurile pentru a te putea pronunta.

A.M.: Care a fost pana acum cea mai mare satisfactie profesionala in cei 40 de ani de experienta in domeniul pediatriei?

A.C.: Sunt multe satisfactii profesionale de-a lungul unei vieti, salvarea fiecarui copil fiind unul dintre cele mai fericite momente si am avut multi copii pe care i-am ajutat. Traiesti satisfactii uriase in fiecare moment in care salvezi viata unui copil. Eu sunt tipul de doctor care incearca sa previna bolile cu dezinfectie si reguli de igiena riguroase, vaccinari si incurajeaza alimentatia naturala. Cred cu tarie ca este mai bine sa previi decat sa tratezi.

A.M.: Din nenumaratele cursuri facute in strainatate, care v-a ramas cel mai mult in minte?

A.C.: Am participat la foarte multe cursuri si in America si in Europa, dar printre cele care mi-au ramas in minte, care mi-au fost foarte utile si la care am intalnit profesionisti in adevaratul sens al cuvantului se numara cele din Portland, Washington si San Francisco. In plus, timp de 10 ani am facut in Romania cursuri cu doctori americani.

A.M.: Ce anume v-a convins sa va implicati in Organizatia Non Guvernamentale – Asociatia Secretul Evolutiei?

A.C.: Cel mai important motiv a fost ca am simtit nevoia de a educa mamele, parintii, pentru ca in spitale avem foarte putin timp sa stam de vorba si sa le dam toate informatiile necesare. Scoala parintilor este prea putin organizata in Romania si astfel am incercat sa construim noi un loc in care ei pot afla toate informatiile de care au nevoie, in care se pot intalni si schimba experiente. Marius Cimpoescu, presedintele Asociatiei este cel care m-a convins sa facem aceasta asociatie prin intermediul careia oferim informatii specializate si actuale. Este o reala problema faptul ca nivelul de cunostiinte medicale este foarte redus in randul oamenilor, dar acest lucru nu ii impiedica sa dea sfaturi in necunostiinta de cauza. In scopul informarii corecte si educarii parintilor noi oferim tinerelor mame brosuri la iesirea din maternitate din care pot invata despre alimentatia si igiena bebelusilor. In plus, organizam seminarii in care vorbim despre alimentatia sanatoasa, despre alaptat, despre nevoia de igiena, despre alegerea produselor potrivite pentru curatat, despre necesitatea evitarii substantelor iritante, precum hipocloritul de sodiu.

A.M.: Care este secretul unui bun medic neonatolog?

A.C.: Cred ca este esential spiritul de sacrificiu pana la extrem. De cele mai multe ori uiti de tine si de viata personala si muncesti pana la epuizare.

A.M.: Cu cine este mai greu de lucrat cu mamicile sau cu copii?

A.C.: Cu mamicile, bunicii, taticii, familia in general. Sunt foarte preocupati de ce se intampla, isi fac propriile scenarii, se lasa napaditi de sentimente si de cele mai multe ori nu inteleg ce vrei sa le spui.

Autor:redactor sef Alexandra Manaila

8499 vizualizari
Ana Culcer
Te invita sa-ti exprimi punctul de vedere aici.
Adauga comentariu 1 comentariu

Pentru a putea scrie comentarii trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica