Home Stiri medicale Campanie: Medicii de familie recomanda cu fermitate vaccinarea

Campanie: Medicii de familie recomanda cu fermitate vaccinarea

22 Aprilie 2013 13:38
REPERE DIN STIRE
  • Vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente si de succes interventii pentru sanatate si previne anual 2-3 milioane de decese, sustin medicii de familie care se alatura din acest an sarbatoririi Saptamanii Internationale a Vaccinarii.
  • Medicii de familie recomanda cu fermitate vaccinarea.

Vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente si de succes interventii pentru sanatate si previne anual 2-3 milioane de decese, sustin medicii de familie care se alatura din acest an sarbatoririi Saptamanii Internationale a Vaccinarii.

Printre bolile amenintatoare de viata care pot fi prevenite prin vaccinare se numara: difteria, pojarl, tusea convulsiva, pneumonia, poliomielita, diareea cu rotavirus, rubeola, tetanosul, gripa, meningita, cancerul de col uterin, cancerul hepatic.

Societatea Nationala a Medicilor de Familie, prin grupul de lucru de vaccinologie, a declansat, cu ocazia Saptamanii Internationale a Vaccinologiei, o campanie de constientizare a importantei vaccinarii.

"Vaccinurile sunt adevarate scuturi de aparare. Ele protejeaza oamenii de orice varsta, de la copii la varstnici impotriva unor boli care le ameninta vietile, crescand speranta de viata mai mult decat orice alta interventie", a declarat dr Sandra Alexiu, grupul de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

In aceste conditii, "mesajul medicilor de familie catre pacientii lor este foarte important, recomandand cu fermitate vaccinarea. De altfel, nu este prima data cand SNMF intervine pentru constientizarea acestei metode de profilaxie a unor boli grave", a adaugat dr Alexiu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul sanatatii, dr Adrian Pana a subliniat ca "una din preocuparile Ministerului sanatatii este politica de preventie" si in centrul acesteia, programul de vaccinari.

"Din pacate, insa, perspectiva in care ne aflam nu este una fericita" a atras atentia dr Pana, care a reamintit ca dupa ce ani de zile, Romania a fost printre tarile cu o acoperire vaccinala foarte buna, in ultimii ani aceasta a scazut semnificativ. In opinia secretarului de stat, motivele au fost reprezentate de mesajele mixte care, de cele mai multe ori, nu au ajuns corect la populatie si modificari ale planificarilor de achizitie de vaccinuri care, insumate, au dus la scaderea acceptabilitatii populatiei.

In ceea ce priveste Programul National de Imunizari, dr Adrian Pana a subliniat doua directii strategice de dezvoltare: cresterea capacitatii institutionale pentru o mai buna planificare a campaniilor de vaccinare si o alocare predictibila de fonduri si resurse.

Astfel, in obiectivele ministerului figureaza desfasurarea unei campanii nationale de informare asupra beneficiilor vaccinarii si parteneriate interinstitutionale (cu inspectoratele scolare, mass-media, ONG-uri ce lucreaza cu populatiile dezavantajate, mediatorii sanitari, asistentii sociali, etc.). De altfel, in cadrul ministerului aluat fiinta un grup de lucru pe comunicare, care beneficiaza de expertiza reprezentantilor OMS.

"Anul acesta, campania trebuie transmisa si perceptia populatiei trebuie sa se schimbe", a declarat dr Pana.

De asemenea, secretarul de stat a punctat noutatile ce au aparut in Programul National de Imunizare: vaccinul hexavalanet (introdus de anul trecut), planificarea introducerii vaccinului antipneumococcic conjugat si reintroducerea vaccinarii anti-HPV la cerere.

De-a lungul anilor, vaccinarea a adus numai beneficii sanatatii populatiei, a subliniat in interventia sa conf dr Alexandru Rafila, UMF Carol Davila. Astfel, in Romania a fost eradicata variola, a fost eliminata poliomielita si a disparut difteria din patologia bolilor transmisibile.

Insa, asa cum amintise si secretarul de stat Pana, in prezent, acoperirea vaccinala a scazut destul de mult, sub 90%, ceea ce duce la cresterea riscului aparitiei unor epidemii in cadrul populatiei nevaccinate.
 

Autor: Max Constantinescu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1491 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs